Klāt ir mūsu pēdējā diena mājā pie Dimitra. Pēc vakardienas garā ceļojuma, šodienu pavadīsim mierīgāk – bez gariem pārbraucieniem. Senās Korintas cietokšņa apmeklējuma laikā ievēroju lielus vīna dārzus dienvidu virzienā. Uzticam ceļa plānošanu Waze navigācijai. Izskatās, ka uz ieleju tiekam pa maziem ceļiem.
Brauciens atkal sanāk labais. Štrunts par grants segumu. Satiksmē šeit piedalās tikai vietējo fermeru braucamrīki. Uz mums daži sastaptie vietējie noskatās ar lielu izbrīnu. Lai nenodarītu pāri īrētajām mašīnītēm, vietām pasažieriem pat jāizkāpj.
Automašīnu litrīgie motori, braucot kalnā, dabūn pamatīgi trūkties, bet slodzes testus iztur godam. Un, dabas ainavas baudot, nokļūstam kalna dienvidu nogāzē, kur pamatkultūra ir vīnogas.
Pēc novākšanas tās tiek žāvētas šādās nojumēs. Gan jau, ka vietējiem vīndariem ir savas receptes, lai iegūtu labāko rezultātu.
Nemejas pilsētas apkārtnē vīna darītavu ir daudz. Mēs esam tieši ražas novākšanas laikā, tāpēc varbūt ne visas ir pieejamas, bet citās apmeklētāju netrūka. Lai veiktu ekskursiju pa ražotni un degustāciju, jāpiesakās iepriekš.
Vēl šai apkārtnei ir arī savi vēsturiskie un arheoloģiskie apskates objekti. Jāpiebilst, ka ieeja senās Nameas drupās ir 6 EUR. Nav jau dārgi, bet pa šo nedēļu jau tik daudz drupas redzētas, un, nespeciālista acīm skatoties, tās šķiet stipri līdzīgas. Tāpēc dodam priekšroku tuvāko seno klosteru apskatei, kas ievērojami ar savu atrašanos uz stāvām klints sienām. Piemēram, Klints Svētās Jaunavas klosteris (Monastery of the Holy Virgin of the Rock):
Esam vienīgie apmeklētāji dienas vidū. Bet klostera baznīcas daļā vēl deg svecītes. Klosteris daļēji vēl darbojās, aktīvākais periods ir 1-15.augusts. Tā mūri pēdējos gados ir autentiski restaurēti.
Interesanta ir ne tikai klostera divu līmeņu būve, kur vēl augšējais līmenis iespiežas šaurajās klints spraugās, bet arī skats pāri vīna ielejai.
Apskates vietas apkārtnē vēl būtu gana, taču pēdējo vakaru Dimitra mājā esam nolēmuši pavadīt ar īpašākām vakariņām, tāpēc dodamies atpakaļ laicīgāk un jau pa normālu ceļu. Vietējais zivju tirgotājs sarūpējis mums pāris kilogramus tikko ķertas garneles, vēl pat ūsas kustināja (cena 12 EUR/kg). Atliek vien izmantot dārza grilu un gatavs:
Leave a Reply